Natuurfotografie

Pieter de Vries

“Het gaat er niet om waar je naar kijkt, het gaat er om wat je ziet”. Fotografie is een vorm van beeldende vormgeving. Eén beeld zegt meer dan 1.000 woorden.

Je bent vertrouwd met de mogelijkheden en onmogelijkheden van je apparatuur en je wilt bij het fotograferen van flora, fauna, landschappen en kunstzinnige patronen en structuren, meer uit je fotografische prestaties halen. Je stelt je de vraag:

“Hoe maak ik aansprekende foto’s van wat mijn ogen zien?”

Kun je goed kijken en creatief denken door ordening in kleuren, vormen en lijnen dan heb je grotere kansen om aansprekende (natuur-)foto’s te maken. De kunst van goed en bewust kijken, is deels talent, deels training. Apparatuur is dan ondergeschikt.

Ik train je in de volle breedte van de natuurfotografie met maandelijks wisselende foto thema’s. Ik geef praktisch toegankelijke tips om je visie en creativiteit aan te spreken. Met persoonlijke tips en verassende praktijkvoorbeelden inspireer ik je om deze met frisse blik en originele invalshoeken in je interessegebied toe te passen. Door zelf te experimenteren, worden ze leerzaam om meer uit jezelf en uit je apparatuur te halen. 

Bij natuurfotografie ben je voortdurend op zoek naar de veelzijdige schoonheid van de natuur. Naar wat groeit of bloeit (flora), wat loopt, rent, klimt, vliegt, zwemt (fauna),  naar de veelzijdigheid van landschappen of naar kunstzinnige patronen en structuren (art of nature). Allemaal onuitputtelijke bronnen van fotografische uitdagingen. Hoe mooi als je wat je ogen zien, kunt omzetten in jou (en anderen) aansprekende foto’s.

Jouw natuurfoto’s en persoonlijke invulling van mijn maandelijkse foto thema’s deel je met plezier en vooral respect met je medecursisten in de mooie monumentale ambiance van Creativiteitscentrum Oud-Woelwijck.

Gezamenlijk doel is jouw natuur-foto’s onderscheidend te maken in compositie, perspectief, licht, kleur én in jouw creativiteit en originaliteit.

Ik ben in november 2020 gestart met de fotocursus van Pieter. Gedurende de cursus al veel nuttige info en bewerkingsadviezen ontvangen. Ik merk dat niet altijd alles meteen landt, maar het er mee bezig zijn en het gezamenlijk bespreken van de foto’s helpt je nieuwe (andere) mogelijkheden voor opnames te zien en vooral ook kennis van de eigen fotoapparatuur op te bouwen. Ik ben in ieder geval al heel wat bewuster (wijzer) geworden van de cameramogelijkheden dan voor ik met de cursus begon. De fotothema’s prikkelen je om op zoek te gaan naar foto onderwerpen die je aanspreken en ook binnen het thema passen (niet altijd makkelijk). Leerzame cursus en leuke hobby om mee bezig te zijn.

Annemarie

Thema’s seizoen 2021/2022

Met mijn maandelijkse fotothema’s leer je in de volle breedte van de natuurfotografie jouw foto’s onderscheidend te maken in compositie, originaliteit, perspectief, licht en kleur. Lijken mijn thema’s soms cryptisch, doel is jouw persoonlijke interpretatie, visie en creativiteit aan te spreken. Thema’s voor mijn cursusprogramma 2021/2022 zijn:

Introductie met jouw 5 natuurfoto’s

Korte kennismaking en/of terugblik

Ritme en regelmaat

Kleuren, patronen, structuren en lijnen zijn in landschappen, flora, fauna en abstracte creaties belangrijke, compositie bepalende elementen.

(Korst)mossen

Biologisch gezien heel interessante miniatuurlandschapjes met bijbehorende leef-condities; nu ligt het accent op compositie en diafragmering.

Steen

Ga je voor kunstzinnige details of is steen jouw landschappelijke steunpunt.

Tussendoor

Fotografeer eens creatief je onderwerp door gras, riet, bladeren, etc.

Mijn favoriete biotoop

Kies uit bossen, duinen, polders, rivieren, zeeën, meren, hooggebergte, tropisch regenwoud, savanne, moeras of woestijn jouw favoriete leefomgeving met de bijbehorend kenmerkende flora, fauna en landschappen.

Van druppel tot massa

Van creatieve macro onderwerpen tot grootse massa’s.

Sfeer

Waarom raken welke natuurfoto’s jou als fotograaf door sfeer en stemming.

Het kiezen van 4 mooiste natuurfoto’s van het jaar

Per thema neem je maximaal 5 themafoto’s op USB-stick mee. Recente natuurfoto’s, bij voorkeur het afgelopen jaar gemaakt. Van iedere foto ken je het onderwerp en de door jou gekozen camera instellingen.

Per thema kiest Iedere cursist 1 themafoto uit voor de website van Oud-Woelwijck. Je geeft aan in welke van de categorieën Flora, Fauna, Landschappen en Art of Nature jouw themafoto thuis hoort. Aan het eind van de cursus kiezen we uit deze 4 categorieën de 4 mooiste natuurfoto’s van het cursusjaar.

Ook kun je één van jouw themafoto’s selecteren om deze door een medecursist te laten bewerken en te vergelijken met jouw methode van nabewerking. Ervaar dit als leerzame inspiratie. Uit waardering trakteer je klassikaal op iets lekkers bij de koffie. 

Je tekent in voor 9 lessen en kiest uit jouw maandelijkse themafoto’s je favoriete foto. Mijn onderwerpen en hand-outs in Natuurfotografie, zien en beleven 2021/2022 zijn:

 21.1 Artistieke vrijheid door licht, kleur, lijnen, vormen, patronen en/of contrast.

21.2 Artistieke vrijheid door weglaten van details of kenmerkende elementen,

21.3 Sfeer verhogende stijlen door dynamiek, beweging of (extreme) details.

21.4 Presentatie gastspreker met persoonlijk thema in de natuurfotografie. 

21.5 Facultatieve fotoworkshops en foto-excursies op verschillende locaties.

 Tot ziens op mijn cursus Natuurfotografie, zien en beleven 21/22.

Wil je meer informatie of ben je direct enthousiast geworden en je aanmelden, neem contact op met docent Pieter de Vries.

Hij stuurt je graag een pdf-folder met meer informatie op.

Informatie en aanmelding

Pieter de Vries
Telefoon 06 41 846 980
Email  pdevries47@gmail.com

Data en tijden

2021
maandag: 20 september, 11 oktober, 22 november en 20 december.

2022
maandag: 10 januari, 21 februari, 21 maart, 25 april en 16 mei.

Middag groep: 14.00 uur – 16.30 uur
Avondgroep: 19.30 uur – 22.00 uur.

Kosten

€ 155,00, incl. koffie, thee en hand-outs.

Locatie

Boerderij Oud Woelwijck, Essenlaan 3, 2251 AS Voorschoten
Voor route klik hier