Natuurfotografie ’24-’25

Pieter de Vries

  

Fotografie is beeldende vormgeving: één beeld zegt meer dan 1000 woorden.

De veelzijdige schoonheid van de natuur is onze onuitputtelijke bron van fotografische uitdagingen. Als beginnend of gevorderd natuurfotograaf ben je voortdurend op zoek naar wat groeit of bloeit (flora), wat loopt, kruipt, klimt, rent, vliegt of zwemt (fauna), de gevarieerdheid van landschappen of kunstzinnige patronen, structuren of abstracties (art of nature).  Hoe mooi is het als jij de essentie, eenvoud en emotie in wat jouw ogen zien, treffend kunt vastleggen in foto’s die jou (en anderen) aanspreken.

Vertrouwd met de (on-)mogelijkheden van je apparatuur wil je je fotografische prestaties vergroten. Je wilt leren trefzekerder fotograferen en mooiere composities vastleggen. Met mijn maandelijks wisselende fotothema’s en praktijkvoorbeelden, leer ik je het zien, ontdekken en vooral gericht fotograferen van diverse onderwerpen in de natuur. Ik leer je creatief en selectief omgaan met principes en technieken. Zie ze als leidraad, niet als vast recept.  Geniet, blijf creatief en selectief.  Apparatuur komt dan op de tweede plaats.

Met praktijkvoorbeelden en maandelijks wisselende fotothema’s leer ik je het trefzeker fotograferen van veel onderwerpen in de natuur.  Leer ik je creatief en selectief omgaan met principes en technieken die direct voor zichtbare effecten kunnen zorgen. Gebruik mijn tips voor jouw persoonlijke voorkeuren. Zo leer je met veel voldoening en plezier de visuele impact van jouw foto’s vergroten.  Eén beeld zegt meer dan 1000 woorden.  Jouw natuurfoto’s en jouw persoonlijke invulling van mijn maandelijkse foto thema’s deel je met plezier en respect met je medecursisten in de mooie, monumentale ambiance van het Creativiteitscentrum Oud-Woelwijck.

Gezamenlijk doel is jouw natuurfoto’s onderscheidend te maken door compositie, perspectief, licht, kleur, creativiteit en jouw originaliteit. 

 

Thema's 2024-2025

Wil je meer informatie of ben je direct enthousiast geworden en je aanmelden, neem contact op met docent Pieter de Vries.

Hij stuurt je graag een pdf-folder met meer informatie op.

Informatie en aanmelding

Pieter de Vries
Telefoon 06 41 846 980
Email  pdevries47@gmail.com

Data en tijden

2024: 16 september, 21 oktober, 18 november, 16 december

2025: 6 januari, 3 februari, 10 maart, 14 april en 19 mei.

14.00 uur – 16.30 uur óf 19.30 uur – 22.00 uur.

Kosten

€ 160,00, incl. koffie, thee en hand-outs.

Locatie

Boerderij Oud Woelwijck
Essenlaan 3
2251 AS Voorschoten

Voor route & parkeren klik hier

“Hoe maak ik van wat mijn ogen zien aansprekende natuurfoto’s?”

Ga je fotografisch gezien voor de meest zuivere registratie van je onderwerp? Of wil je het specifieke gedrag van een dier (fauna) of plant (flora) vastleggen?  Heeft kunstzinnig fotograferen van natuurlijke patronen, structuren of abstracte details jouw fotografische voorkeur? Of maak je liever geënsceneerde foto’s?  Of wil je met jouw natuurfoto’s juist jouw directe boodschap aan mens en natuur afgeven?  Voorkeuren waar je met de foto thema’s voor mijn fotocursus 2024/2025 op kunt aansluiten.

Per les behandel ik ‘luchtig’ verschillende criteria voor compositie, camerastandpunt, diafragma, scherptediepte, sluitertijd, focussen, histogram, belichtingscompensatie, etc..
Mijn hand-outs dienen ter ondersteuning en als naslagwerk.

Mijn nieuwe foto thema’s voor 2024 – 2025 zijn:

  • Water biedt als foto thema een onuitputtelijke bron om je door kleuren, patronen en reflecties in vervoering te brengen of zelfs creatief te misleiden.
  • Van laag naar hoog is natuurlijk een heerlijk cryptische aanduiding om statische
    of dynamische bewegingen fotografisch te vangen. Leef je in de volle breedte uit.
  • Panorama presenteer jouw foto’s eens met langwerpige horizontale (landscape)
    of verticale (portrait) beelduitsnedes en zie voor welke visuele effect die zorgen.
  • Verstilling geven fotografisch vastgelegde scenes of onderwerpen die ervoor
    zorgen dat je de stilte en de rust van de natuur met tijdloze mijmeringen ervaart.
  • Een buiging maken is de uitdagende aanduiding om in landschappen, in flora,
    fauna, of in art of nature deze beweging kunstzinnig uit te beelden.
  • Natuur een streepje voor is de cryptische aanduiding natuurlijke streeppatronen
    te ontdekken en die met eigen creativiteit en visie vast te leggen.
  • Ontluiken kennen we als het opengaan van knoppen maar wellicht ken je nog
    meer ideeën om de betekenis van nieuw leven uit te beelden.
  • Je mooiste misser is jouw mooiste foto die leert hoe jij ooit jouw fotografische
    misser in landschappen, flora, fauna of in kunstzinnige abstracties scoorde.
  • Praktijkles en Jurering praktijkles en jurering mooiste foto’s per categorie.

Per thema neem je jouw 5 themafoto’s op USB-stick mee. Recente natuurfoto’s, bij voorkeur het afgelopen jaar gemaakt. Van iedere foto ken je het onderwerp en de door jou gekozen camera instellingen. Ook kun je één van jouw themafoto’s selecteren om die door een medecursist te laten bewerken om te vergelijken met jouw methode van nabewerking. Als waardering trakteer jij klassikaal op iets lekkers bij de koffie.

Je tekent in voor 9 lessen en kiest uit jouw maandelijkse themafoto’s jouw favoriete foto voor de website van Oud-Woelwijck. Je geeft ook aan in welke categorie Flora, Fauna, Landschappen en Art of Nature jouw themafoto thuis hoort. Aan het eind van de cursus kiezen we uit deze 4 categorieën de 4 mooiste natuurfoto’s van het jaar.

Tot ziens op mijn cursus Natuurfotografie, zien en beleven 2024/25. ©Pieter de Vries.

 

 

“Ik dacht dat fotograferen heel simpel op een knopje drukken was, maar nu weet ik dat er veel meer bij komt kijken. Na een aantal jaren de cursus bij Pieter te hebben gevolgd, weet ik wel beter. Voordat ik nu op het knopje druk overweeg ik de mogelijkheden van Less is more, high- en low key, horizon en compositie. Dat het ook loont om het onderwerp vanuit verschillende standpunten te bekijken voordat je het knopje indrukt. Dat levert betere opnamen op. Door de opdrachten moet ik kijken naar onderwerpen die ik zelf niet zo snel zal kiezen, maar ik stort mij moedig op de komende opdrachten. Fotograferen is leren kijken”.

Els Lohr