Tekenen naar de natuur

Ina Versteeg

Sinds 2007 geef ik les in het naar de natuur tekenen en schilderen in ‘Oud Woelwijck’. Tijdens de cursus worden op realistische wijze bloemen en planten getekend of geaquarelleerd.

Er wordt uitsluitend gewerkt naar ‘echt’ materiaal, dus niet naar foto’s en ook niet naar eigen fantasie. Deze manier van werken is een studie in het observeren. Ook schelpen, insecten of andere natuurlijke objecten kunnen als onderwerp gekozen worden.
Bij het tekenen van planten en bloemen wordt gelet op de botanische eigenschappen van de onderwerpen. Maar een vrijere interpretatie is ook mogelijk. Voorop staat de herkenbaarheid. Tevens wordt gelet op een juist kleurgebruik en compositie.
Het botanisch tekenen is ontstaan in de Middeleeuwen. Het was destijds van belang dat artsen en apothekers aan de hand van goede afbeeldingen de juiste planten konden vinden voor de medicijnen die zij voorschreven. Door de tijd heen werd het naast het correct weergeven van de planten steeds belangrijker deze ook zo mooi mogelijk af te beelden. Zo werden de tekeningen niet alleen op hun wetenschappelijke kwaliteit beoordeeld, maar ook op hun esthetische hoedanigheid. Deze afbeeldingen werden later zelfs verheven tot individuele kunstwerken; een bijzondere combinatie van kunst en wetenschap.

Op Open Monumentendagen, wordt meestal een demonstratie tekenen en aquarelleren naar de natuur gegeven in de ‘Boerderij Oud Woelwijck’. De mogelijkheid bestaat dan om zelf mee te doen. In de plaatselijke pers zal nog aandacht besteed worden aan de activiteiten die op die dag in ‘Oud Woelwijck’ plaats zullen vinden.

Ina Versteeg

Ina Versteeg

Opleiding: Academie Minerva, Groningen / Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag / Kunstgeschiedenis, Universiteit Leiden.

Ik heb diverse tentoonstellingen gehad in binnen- en buitenland en ben lid van de Voorschotense Kunstkring (www.voorschotensekunstkring.nl ), waar ik ook met ‘vrijer’ werk exposeer. Bijna altijd hebben mijn onderwerpen met de natuur te maken. Ook landschappen en het tekenen van portretten behoren voor mij daarbij. Daarnaast ben ik lid van de Vereniging Botanisch Kunstenaars Nederland. (www.botanischkunstenaarsnederland.nl )

 

 

Informatie en aanmelding

Ina Versteeg
Telefoon 071-5614077
Email ina-versteeg@ziggo.nl

Data en tijden

Start najaarscursus: 24 september 2024 — 10 lessen;
Datum voorjaarscursus 2025: nog niet bekend.

Tijden: dinsdagmiddag 13.30 – 16.30 uur.

Kosten

€ 220,00 voor 10 lessen, exclusief materiaal

Locatie

Boerderij Oud Woelwijck, Essenlaan 3, 2251 AS Voorschoten
Voor route klik hier