VOORSCHOTEN – zaterdag 14 december
Misschien is de naam van de al dertig jaar bestaande Louise de Lang -van Schaik Stichting in Voorschoten niet heel erg bekend. Maar wat de stichting als doel heeft is dat wel: boerderij Oud Woelwijck in stand houden, de voortgang van de vele daar te volgen cursussen garanderen en het steunen van sociale en culturele activiteiten in Voorschoten.
door Jessica Smeenk
In de drie decennia van haar bestaan kende de stichting twee voorzitters – Henk Wijckerheld Bisdom en Michiel Nooij – en recent trad Marijke Kleijweg aan als derde voorzitter. Zij gaat net als haar voorgangers nauw samenwerken met de Stichting Oud Woelwijck, die zich onder meer bezig houdt met de bezetting van de ruimten in de boerderij en met andere praktische zaken.
De nieuwe voorzitter treft de boerderij dank zij investeringen in een goede staat van onderhoud aan. Haar voorganger Michiel Nooij vertelt dat er recent forse schade aan het atelier was door een omgewaaide boom maar dat die is opgelost. Het ooit door Louise de Lang – van Schaik in de tuin van de boerderij geplaatste atelier is nog niet zo lang geleden vervangen.
Wat er wel moet gebeuren: “Er is nog wel heel wat ruimte over naast de vele cursussen die in Oud Woelwijck worden gegeven en de verhuur van ruimtes voor vergaderingen en bij voorbeeld orkestrepetities, dus er kan meer. En hoe meer ruimte er verhuurd wordt, hoe minder subsidie er van de Louise de Lang- van Schaik Stichting naar de Stichting Oud Woelwijck hoeft. We denken aan zomercursussen”, zegt de nieuwe voorzitter. Wie een ruimte wil huren in de prachtig gelegen boerderij hoeft echt niet het onderste uit de kan te betalen.
Louise de Lang- van Schaik (1900-1993) was een getalenteerd schilderes. Ze trouwde in 1944 met Ernst de Lang, die een stuk ouder was. Na zijn dood in 1960 ontwikkelde ze ook haar andere creatieve talenten en besloot deze met andere vrouwen te delen. Ze vond dat vrouwen de mogelijkheid moesten krijgen via creatieve expressie zich zelf beter te leren kennen. Al snel verbouwde ze de boerderij om meer lesruimte te creëren, trok andere docenten aan en richtte in 1984 de Stichting Oud Woelwijck op om de voortgang van de cursussen ook in de toekomst veilig te stellen. Bij haar overlijden in 1993 liet ze haar vermogen na aan de toen opgerichte Louise de Lang-van Schaik Stichting. Het is de bedoeling dat dat vermogen in stand blijft en dat lukt goed.
Kleijweg: “Louise de Lang wilde dat de cursussen toegankelijk zouden zijn en dus niet te duur. De cursussen zijn nu redelijk bezet. Een aantal jaren geleden nam toenmalig bestuurslid Michiel Cohen de Lara het initiatief om kinderen cursussen te laten volgen als de ouders het niet konden betalen. Hij zorgde daarvoor voor donaties van instellingen”, vertelt Marijke Kleijweg. Michiel Nooij vult aan: “Het project bloedde dood door gebrek aan deelnemende kinderen.” Marijke Kleijweg heeft nu het idee dat de aandacht van de ouders kan worden getrokken door bij voorbeeld een folder mee te geven, bijvoorbeeld aan klanten van de Voedselbank.
Wat er zou kunnen gaan veranderen tijdens haar voorzitterschap kan Marijke Kleijweg nog niet zo goed zeggen. “Eerst maar goed kennis maken en dan zien we wel wat er nodig is. Een nieuw iemand kijkt altijd van wat meer afstand en het is natuurlijk goed om te horen wat de al wat langer zittende bestuursleden en anderen vinden.” Wat gaat de vertrekkende voorzitter doen? Michiel Nooij: “Ik kijk wel wat er op mijn pad komt. En ik wil nog wel even kwijt dat we echt een goed bestuur hebben.”
Bron: Voorschotense Krant, digitale editie: