Natuurfotografie

Pieter de Vries

Fotografie is beeldende vormgeving: één beeld zegt meer dan 1000 woorden.

De veelzijdige schoonheid van de natuur biedt onuitputtelijke bronnen van fotografische uitdagingen. Hoe mooi als jij wat je ogen zien, kunt omzetten in aansprekende foto’s.

Met mijn maandelijks wisselende fotothema’s en praktijkvoorbeelden leer ik je het zien, ontdekken en vooral het trefzekerder fotograferen van diverse onderwerpen in de natuur. Je leert creatief en selectief omgaan met principes en technieken. Ze dienen als leidraad, niet als recept. Blijf creatief en selectief. Apparatuur komt op de tweede plaats.

Ga je voor de zuiverste vorm van jouw fotografische registratie van je onderwerp?

 • Maak je liever geënsceneerde foto’s?
 • Wil je juist specifiek gedrag van dier (fauna) of plant (flora) vastleggen?
 • Kies je artistiek vastleggen van natuurlijke patronen, structuren of abstracte details?
 • Wil je met jouw foto’s een heel directe boodschap aan mens en natuur wilt afgeven?

Vragen waar mijn thema’s voor de fotocursus 2023/2024 Natuur, zien en beleven prima op aansluiten:

 • Introductie met jouw 5 natuurfoto’s: onderlinge kennismaking met hoe jij jouw natuurfotografie beleeft en welke onderwerpen jouw voorkeur genieten.
 • Kleurrijk: welk onderwerp in de natuur brengt jou in vervoering door de kleuren.
 • Mijn kust: je staat versteld van de vele onderwerpen die een kust biedt en hoe jij die creatief en met jouw essentie en emotie in beeld kunt brengen.
 • Herfst: jouw visie en creativiteit als beeldtaal voor het jaargetijde herfst.
 • Op tijd: tijdens het presenteren van thema foto’s wordt een cursist door een tijdsignaal ingeloot om voor alle cursisten een willekeurig thema te kiezen.
 • Essentie en eenvoud: geef in alle eenvoud de kern van jouw onderwerp aan in landschappen, flora, fauna of in kunstzinnige abstracties; minder is meer.
 • Foerageren: leg treffend vast hoe en waarmee een bepaald dier zich voedt of hoe de natuur aan voedingsstoffen komt.
 • Mijn 1 uit 5: je fotografeert hetzelfde onderwerp met verschillende composities en camera instellingen en geeft aan waarom juist die ene foto jouw voorkeur heeft.
 • Praktijkles en het kiezen van de 4 mooiste natuurfoto’s van 2024.

 

Per thema neem je maximaal 5 themafoto’s op USB-stick mee. Recente natuurfoto’s, bij voorkeur het afgelopen jaar gemaakt. Van iedere foto ken je het onderwerp en de door jou gekozen camera instellingen.              

“Ik dacht dat fotograferen heel simpel op een knopje drukken was, maar nu weet ik dat er veel meer bij komt kijken. Na een aantal jaren de cursus bij Pieter te hebben gevolgd, weet ik wel beter. Voordat ik nu op het knopje druk overweeg ik de mogelijkheden van Less is more, high- en low key, horizon en compositie. Dat het ook loont om het onderwerp vanuit verschillende standpunten te bekijken voordat je het knopje indrukt. Dat levert betere opnamen op. Door de opdrachten moet ik kijken naar onderwerpen die ik zelf niet zo snel zal kiezen, maar ik stort mij moedig op de komende opdrachten. Fotograferen is leren kijken”.

Els Lohr

Thema’s seizoen 2023/2024

Met maandelijkse fotothema’s leer ik je in de volle breedte van de natuurfotografie je foto’s onderscheidend te maken in compositie, originaliteit, perspectief, licht en kleur. Lijken mijn thema’s soms cryptisch, doel is jouw persoonlijke interpretatie, visie en creativiteit aan te spreken. Fotothema’s voor mijn cursusprogramma 2023/2024 zijn:

Wil je meer informatie of ben je direct enthousiast geworden en je aanmelden, neem contact op met docent Pieter de Vries.

Hij stuurt je graag een pdf-folder met meer informatie op.

Informatie en aanmelding

Pieter de Vries
Telefoon 06 41 846 980
Email  pdevries47@gmail.com

Data en tijden

2023
maandag: 18 september, 23 oktober, 20 november, 18 december.

2024
maandag: 8 januari, 5 februari, 18 maart, 15 april en 20 mei.

Middag groep: 14.00 uur – 16.30 uur
Avondgroep: 19.30 uur – 22.00 uur.

Kosten

€ 160,00, incl. koffie, thee en hand-outs.

Locatie

Boerderij Oud Woelwijck, Essenlaan 3, 2251 AS Voorschoten
Voor route klik hier