Natuurfotografie

Pieter de Vries

“Fotograferen is meer dan het vastleggen van een onderwerp, moment, compositie, cameratechniek of lichtval. Het is juist jóuw combinatie van al deze elementen.”

Vertrouwd met de mogelijkheden en onmogelijkheden van je apparatuur wil je bij het fotograferen van flora, fauna, landschappen en kunstzinnige patronen en structuren, meer uit je fotografische prestaties halen. Je stelt je de vraag:

“Hoe maak ik aansprekende foto’s van wat mijn ogen zien?”

Als je goed kunt kijken, zie je zo veel meer. Kun je goed kijken en creatief denken door ordening in kleuren, vormen en lijnen dan heb je grotere kans om aansprekende (natuur-)foto’s te maken. De kunst van goed en bewust kijken, is deels talent, deels training. Apparatuur is ondergeschikt.

Ik train je in de volle breedte van de natuurfotografie met maandelijks wisselende foto thema’s en praktische, toegankelijke tips om jouw visie en creativiteit aan te spreken. Met persoonlijke tips en verassende praktijkvoorbeelden inspireer ik je om met frisse blik en originele invalshoeken die in jouw interessegebied toe te passen. Om meer uit jezelf en je apparatuur te halen voor meer perspectief in jouw fotograferen.

Bij natuurfotografie ben je voortdurend op zoek naar de veelzijdige schoonheid van de natuur. Naar wat groeit of bloeit (flora), wat loopt, rent, klimt, vliegt, zwemt (fauna), naar de veelzijdigheid van landschappen of naar kunstzinnige patronen en structuren (art of nature). Rijke, onuitputtelijke bronnen van fotografische uitdagingen. Hoe mooi is het als wat je ogen zien jij kunt omzetten in jou (en anderen) aansprekende foto’s.

Jouw natuurfoto’s en persoonlijke invulling van mijn maandelijkse foto thema’s deel je met plezier en vooral respect met je medecursisten in de mooie, monumentale ambiance van Creativiteitscentrum Oud-Woelwijck.

Gezamenlijk doel is jouw natuur-foto’s onderscheidend te maken in compositie, perspectief, licht, kleur én in jouw creativiteit en originaliteit.

“Ik dacht dat fotograferen heel simpel op een knopje drukken was, maar nu weet ik dat er veel meer bij komt kijken. Na een aantal jaren de cursus bij Pieter te hebben gevolgd, weet ik wel beter. Voordat ik nu op het knopje druk overweeg ik de mogelijkheden van Less is more, high- en low key, horizon en compositie. Dat het ook loont om het onderwerp vanuit verschillende standpunten te bekijken voordat je het knopje indrukt. Dat levert betere opnamen op. Door de opdrachten moet ik kijken naar onderwerpen die ik zelf niet zo snel zal kiezen, maar ik stort mij moedig op de komende opdrachten. Fotograferen is leren kijken”.

Els Lohr

Thema’s seizoen 2022/2023

Met maandelijkse fotothema’s leer ik je in de volle breedte van de natuurfotografie je foto’s onderscheidend te maken in compositie, originaliteit, perspectief, licht en kleur. Lijken mijn thema’s soms cryptisch, doel is jouw persoonlijke interpretatie, visie en creativiteit aan te spreken. Fotothema’s voor mijn cursusprogramma 2022/2023 zijn:

Introductie met jouw 5 natuurfoto’s

Korte kennismaking en/of terugblik

Symmetrie

Zoek in landschappen, flora, fauna of kunstzinnige abstracties naar patronen, structuren, lijnen en/of kleuren die elkaars spiegelbeeld zijn.

Natuur met stip

Je staat versteld van de vele onderwerpen die de natuur biedt om kenmerkende stippen of punten in beeld te brengen. Spreek je creativiteit aan.

Afbraak en vertering

Breng treffend in beeld hoe de natuur door dit natuurlijke recycling proces aan voedingsstoffen komt en die omzet tot bouwstenen.

Intieme landschappen

Je focust je op een klein karakteristiek deel van een landschap (in cm² of meter²) en laat waar mogelijk de lucht en horizon weg.

Jouw lentegevoel

Jouw visie en creativiteit als beeldtaal voor de naderende lente.

Grassen

Thema om te experimenteren met vervaging (bokeh) en effectieve leegte

Mijn 1 uit 5

Je fotografeert hetzelfde onderwerp met verschillende composities en camera instellingen en je geeft aan waarom juist die ene foto jouw voorkeur heeft.

Het kiezen van 4 mooiste natuurfoto’s van het jaar

Per thema neem je maximaal 5 themafoto’s op USB-stick mee. Recente natuurfoto’s, bij voorkeur het afgelopen jaar gemaakt. Van iedere foto ken je het onderwerp en de door jou gekozen camera instellingen.

Je tekent in voor 9 lessen en kiest uit jouw maandelijkse themafoto’s je favoriete foto voor de website van Oud-Woelwijck. Je geeft aan in welke van de categorieën Flora, Fauna, Landschappen en Art of Nature jouw themafoto thuis hoort. Aan het eind kiezen we uit deze 4 categorieën de 4 mooiste natuurfoto’s van het cursusjaar.

Ook kun je één van jouw themafoto’s selecteren om deze door een medecursist te laten bewerken en te vergelijken met jouw methode van nabewerking. Ervaar dit als leerzame inspiratie. Uit waardering trakteer je klassikaal op iets lekkers bij de koffie.

Mijn onderwerpen en hand-outs in Natuurfotografie, zien en beleven 2022/2023 zijn:
21.1 Artistieke vrijheid door reflecterende vormen, patronen en/of contrast.
21.2 Artistieke vrijheid door minder is meer en functionele ruimten,
21.3 Sfeer verhogende stijlen door kunstzinnige details.
22.4 Presentatie gastspreker met persoonlijk thema in de natuurfotografie.
22.5 Facultatieve fotoworkshops en foto-excursies op verschillende locaties.

Tot ziens op mijn cursus Natuurfotografie, zien en beleven 22/23.

©Pieter de Vries.

Wil je meer informatie of ben je direct enthousiast geworden en je aanmelden, neem contact op met docent Pieter de Vries.

Hij stuurt je graag een pdf-folder met meer informatie op.

Informatie en aanmelding

Pieter de Vries
Telefoon 06 41 846 980
Email  pdevries47@gmail.com

Data en tijden

2022
maandag: 19 september, 10 oktober, 21 november, 19 december.

2023
maandag: 9 januari, 30 januari, 20 maart, 17 april en 15 mei.

Middag groep: 14.00 uur – 16.30 uur
Avondgroep: 19.30 uur – 22.00 uur.

Kosten

€ 155,00, incl. koffie, thee en hand-outs.

Locatie

Boerderij Oud Woelwijck, Essenlaan 3, 2251 AS Voorschoten
Voor route klik hier