Filosofie – woensdagochtend

Jeannette Monshouwer

 

Ontmoeten

Een filosofisch onderzoek in dialoog naar wat het voor ons betekent werkelijk te ontmoeten.

Filosofie betekent letterlijk liefde voor wijsheid. Deze openheid creëren we met elkaar. Daarin is ruimte om de inzichten die we opdoen concreet vorm te geven in ons leven. We openen en bouwen mede aan de hand van filosofen, wetenschappers, kunstenaars en schrijvers. De praktijk leert dat het vooral onze eigen directe betrokkenheid is, die tot beweging raakt.

Alle werkelijke leven is ontmoetingMartin Buber

  De cursus is opgebouwd uit 3 thema’s van 3 lessen en een afsluitende bijeenkomst.

  1. Ik en jij

  Ontmoet worden. Niet als een object. Maar levend. Uniek, met een eigen beweging. We nemen de tijd om dit te onderzoeken en te ervaren. Mede aan de hand van de tekst van Buber Ik en Jij. In een ware ontmoeting verwezenlijk je de ander en jezelf. Mogelijk geeft dit ook ruimte tot inzicht over hoe ziel daarin aanwezig kan zijn. Hoe verhoudt de beleving van ziel zich tot wat geest of Geest wordt genoemd?

  2. Een ontmoete werkelijkheid

  En haar verhaal. We spelen met een perspectief wisseling. We gaan staan op de plek van werkelijkheid, wereld, andere levensvormen. We laten haar spreken; we laten haar vertellen wat het haar doet om ‘zus of zo’ gezien te worden. Weet zij zich ontmoet? Wat geeft dat ons te verwerkelijken? Hierin staan we open voor een andere taal dan die we gewend zijn. Zo laten we ons onder meer inspireren door de manier van communiceren van bijen. Laten we andere levensvormen meebouwen aan een wereld in ontwikkeling?

  3. Gestalte geven

  De eeuwige oorsprong van de kunst is dat gestalte zich tegenover de mens stelt en door hem kunstwerk wil worden. zegt Martin Buber. Gestalte als een ruimte van mogelijkheid met contouren. Welke stap willen wij zetten naar wat nog onbepaald is? Hoe komt die gestalte tot verschijning vanuit jouw kunstenaarschap? Je krijgt de ruimte gestalte te geven aan een vermogen dat zich in jou ontwikkelt. In de lessen vind je hiervoor een leidraad.

   Jeannette Monshouwer

   Jeannette Monshouwer geeft ruim 20 jaar filosofielessen, waaronder aan de Universiteit van Leiden aan Biomedische studenten. Met haar voorliefde voor theater en zingen is zij ook verhalen verteller in woord, beeld en klank. Dit zet zij in als middel voor kinderen om zichzelf te uiten. Samen met medemusici geeft zij klankconcerten voor kleine groepen publiek.

   www.zielsveel.nu

   Informatie en aanmelding

   Email: pipmonshouwer@gmail.com
   Telefoon: 06 14800852

   Data, tijden en kosten

   Data en tijd: woensdagen van 10.00 tot 12.00 uur

   7, 14 en 21 februari
   6, 13, 20 maart
   3, 10, 17 april
   1 mei

   Prijs: € 250,- 
   € 90,- per thema van 3 lessen; € 110,- thema III met afsluiting

   Locatie

   Boerderij Oud Woelwijck, Essenlaan 3, 2251 AS Voorschoten
   Voor route klik hier